top of page

Ebeveynden Önce İnsanız

Bütün ebeveynlerin duymak istediği tek cümle ne olabilir diye düşündüğümde aklıma ilk gelen “Sevdiğin birinin hayatı için bu kadar önemli kararları vermek herkes için çok zor” olurdu. Yalnız olmadığını ve başarısız olmadığını bilmek her anne ve babaya iyi gelir. Günümüzde ne yapacağımızı bilmediğimizde rahat erişebileceğimiz internet kaynakları var. Kısa ve ümit dolu çözümler, bir kaç adım halinde bize sunulur. Hem de bu yöntemlerle sorunlarını çözmüş kişiler tarafından. Fakat bunlar kısa vadeli çözümlerdir. En sonunda benzer sorunları yaşayan herkes gündelik hayatında zaman zaman ortak bir çaresizlikte sessizce buluşur.

Bu tavsiyeler bakış açınızı şekillendirmek için faydalı olabilir. Ama yine de burada söz konusu çocuğun kendiniz olduğunu düşünün. Ya da daha rahat empati kurabilecek bir örnekten gidelim. Sevgilinizi etkilemenin 5 yolu isimli bir yazıda bahsedilen sevgili olduğunuzu varsayalım. Birinin sizi etkileyebilmesi için atacağı basit beş adım yeterli olur muydu? Muhtemelen olmazdı. Çünkü bir kaç cümleye sığdırılamayacak kadar karmaşık canlılarız. Tıpkı çocuklarımız gibi.


Yine de bu karmaşa bizi korkutmamalı. Nihayetinde hata yaparak öğrenen canlılarız. Kendimize zaman tanıyarak yeterli özeni ve ilgiyi gösterdiğimiz sürece her konuda başarılı olabiliriz. Buna ebeveynlik de dahil.

Kafa karışıklığımızın asıl sebebi çoğunlukla beklentilerimizidir. Beklentilerimizi tanımlar ve üstüne çalışırsak bütün bu sorunlar ileride çocuğunuzla geçirdiğiniz güzel hatıralar olarak zihninizde yer alacaktır.


33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page